Till vänster finns kortfattade beskrivningar av olika typer av psykisk ohälsa och sociala problem. Varje text innehåller också tips på vilka aktörer som du kan kontakta eller hänvisa till.
Till vänster finns kortfattade beskrivningar av olika typer av psykisk ohälsa och sociala problem. Varje text innehåller också tips på vilka aktörer som du kan kontakta eller hänvisa till.
Ordet missbruk och beroende per definition är sjukdomstillstånd. I Sverige pratar vi helst inte om den här typen av missbruk av den enkla anledningen att dataspelsberoende eller skärmberoende inte står inskrivet i den manual som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd. Men forskning pågår, möjligen kommer vi att se ordet dataspelsberoende i samma manual inom en snar framtid.
Många inom den psykiatriska vården upplever att dataspel har en liknande beroendeframkallande process som casinospel. Enligt vissa uppskattningar visar så många som 10 procent av spelarna symtom på beroende. Här följer några symtom på dataspelsmissbruk.
Ju fler av dessa symtom som du kan identifiera, desto större är behovet av professionell hjälp
Fysiska symtom som kan tyda på missbruk:
Källa: Dataspelsakuten
Ta i första hand kontakt med någon i elevhälsoteamet på den skola barnet tillhör. Med elevhälsoteamet kan du rådgöra om stöd av elevhälsan är tillräckligt eller om mer hjälp behövs. De kan i så fall ge råd om var du kan vända dig.
En ungdom kan också själv vända sig till skolkuratorn eller till Ungdomsmottagningen för råd och eventuellt stöd.
Vid allvarliga tillstånd har BUP ansvar för den psykiatriska barn och ungdomsvården. I akuta lägen tar man på vardagar mellan kl. 8.00-16.00 kontakt med BUP:s mottagning i Sollentuna. Kvällar och helger vänder man sig till BUP-klinikens akutenhet.
Ta kontakt med mottagningsgruppen på Socialkontoret barn och ungdom i Sollentuna för konsultation eller för att göra en anmälan. Här kan du läsa mer om vad som händer med en anmälan.