Svårigheter

Olika anledningar till att barn och ungdomar mår dåligt

Till vänster finns kortfattade beskrivningar av olika typer av psykisk ohälsa och sociala problem. Varje text innehåller också tips på vilka aktörer som du kan kontakta eller hänvisa till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkohol och droger

Alkohol och berusning ses ofta som en naturlig del av det svenska samhället. För personer under 18 år är det enligt lag inte tillåtet att dricka alkohol och narkotika är helt förbjudet. Många ungdomar provar någon gång alkohol innan de fyller 18 år och en del provar även narkotika. Det händer att ungdomar experimenterar genom att blanda alkohol med olika sorters läkemedel. Det är farligt och kan vara en inkörsport till ett missbruk. Vägen till missbruk av droger är i de flesta fall lång och kantas ofta av andra typer av problem som till exempel psykisk ohälsa.

Några tecken på missbruksproblem kan vara om ett barn eller ungdom:

  • skolkar mycket, får sänkta betyg och ofta är väldigt trött
  • ljuger eller får kraftiga humörsvängningar och blir aggressivt
  • luktar konstigt och har ovanliga märken på kroppen
  • blir väldigt kropps- och träningsfixerade (vid missbruk av till exempel anabola steroider)

Källa: Vårdguiden

Hit kan du vända dig:

Ta kontakt med mottagningsgruppen på Socialkontoret barn och ungdom i Sollentuna för konsultation eller för att göra en anmälan. Här kan du läsa mer om vad som händer med en anmälan.

Socialkontorets fältteam arbetar uppsökande i utemiljöer där ungdomar befinner sig på kvällar och helger.
MiniMaria vänder sig till ungdomar som har problem med alkohol och/eller droger. Maria Ungdom har akutmottagning som är öppen dygnet runt året runt.