Svårigheter

Olika anledningar till att barn och ungdomar mår dåligt

Till vänster finns kortfattade beskrivningar av olika typer av psykisk ohälsa och sociala problem. Varje text innehåller också tips på vilka aktörer som du kan kontakta eller hänvisa till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkohol och droger

Alkohol och berusning ses ofta som en naturlig del av det svenska samhället. Många ungdomar provar någon gång droger som alkohol eller narkotika. Att dricka alkohol kan vara ett sätt att testa hur det är att vara vuxen. En del tonåringar lockas mer än andra av att vara vuxna. En del ungdomar experimenterar genom att blanda alkohol med olika sorters läkemedel. De tror att de blir snabbare berusade om de stoppar i sig några huvudvärkstabletter till spriten. Det har också blivit vanligt att blanda alkohol med narkotiska läkemedel som lugnande medel och sömntabletter, främst Rohypnol. Det är både farligt och kan vara en inkörsport till ett missbruk. Men om man bortser från partydroger som ecstasy, är vägen till missbruk av droger oftast ganska lång och kantas i de allra flesta fall av andra typer av problem, till exempel ångest eller depression.

Några tecken på missbruksproblem kan vara om ett barn eller ungdom:

  • skolkar mycket, får sänkta betyg och ofta är väldigt trött
  • ljuger eller får kraftiga humörsvängningar och blir aggressivt
  • luktar konstigt och har ovanliga märken på kroppen
  • blir väldigt kropps- och träningsfixerade (vid missbruk av till exempel anabola steroider)

Källa: Vårdguiden

Spice

En drog som blivit allt mer vanlig under senare år är spice. Spice är ett samlingsnamn för olika ämnen som liknar cannabis, så kallade syntetiska cannabinoider, som röks. Det framställs genom att tillsätta syntetiska cannabinoider till olika torkade örter och växtdelar med hjälp av lösningsmedel. Spice säljs under många olika namn med varierande innehåll. Effekterna liknar dem man får av hasch och marijuana, men ruset är ofta kraftigare. Eftersom olika lösningsmedel används vid framställningen kan man också få andra effekter som sämre muskelkontroll och sämre reflexer. Eftersom innehållet i spice är varierande så är kunskapen om drogen liten. Därför är det vanligt med överdosering som kan leda till allvarliga förgiftningssymtom, t ex:

Hit kan du vända dig:

Ta kontakt med mottagningsgruppen på Socialkontoret barn och ungdom i Sollentuna för konsultation eller för att göra en anmälan. Här kan du läsa mer om vad som händer med en anmälan.

Socialkontorets fältteam arbetar uppsökande i utemiljöer där ungdomar befinner sig på kvällar och helger.
MiniMaria – Beroendemottagning vänder sig till ungdomar som har problem med alkohol och/eller droger. Maria Ungdom har akutmottagning som är öppen dygnet runt året runt.

Om det förekommer missbruk hos föräldrar finns det stödgrupper för barn och unga i Sollentuna.