För barn och unga

Länkar och telefonnummer

Klicka på rubrikerna för att komma vidare till de olika sidorna

www.1177.se

1177 erbjuder råd om vård dygnet runt på webb och telefon, dygnet runt över hela Sverige. Bakom 1177 står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.

Barnens Hjälptelefon (Barnens rätt i samhället, Bris)

Till Bris kan alla som är under 18 år ringa och prata med en kurator. Bris har även chatt och diskussionsforum. Att ringa till Bris är helt gratis och telefonnumret syns inte på telefonräkningen. Den som ringer till Bris eller chattar med Bris är alltid anonym. Tel: 116 111.

Ungdomsmottagningen i Sollentuna

Telefon för rådgivning och tidsbokning: 08-579 211 80. Ungdomar kan även själva boka tid på sollentuna.se/um.

UMO – ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du hitta information om sex, hälsa och relationer och mera.

Tjejzonen 

Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 -25 år genom enskilda stödsamtal via olika chattforum – ”Chatten” och ”Ätstörningszonens chatt”. Tjejzonen erbjuder också samtal med ”storasystrar” via Skype, chatt eller möten ”live”.

Jourhavande kompis (Röda Korset)

Jourhavande kompis är en verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Personer under 25 år kan chatta med jourhavande kompis om vad som helst. Det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet eller familjesituationen.

Självmordslinjen

Det är inte ovanligt att ha tankar om självmord. Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når Självmordslinjen via telefon 90101, chatt eller mejl. Självmordslinjen har öppet kl. 06-24 varje dag.

BUP för ungdomar

På denna hemsida vänder sig BUP främst till ungdomar som söker information om BUP i Stockholm. Ungdomar kan skriva anonymt och fråga om olika slags svårigheter eller psykiska problem. Det finns också information om BUP i Stockholm och artiklar om vanliga problem eller intervjuer med några som berättar om sina erfarenheter av BUP.

Livlinan

Livlinan drivs av Suicidpreventon i Väst i Göteborg och ger stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. På sajten kan man ställa frågor anonymt och ta del av andras erfarenheter och läsa om vad det finns för hjälp att få.

Max 18 barn och unga

Här kan man se hur barn och unga själva svarar på frågor om sina liv och sin vardag.

Fråga chans

Fråga chans är till för barn mellan 10-13 år. Här kan man få svar på frågor om kropp, relationer och sexualitet.

Knas hemma

Knas hemma arbetar tillsammans med ungdomar för att barnets rättigheter och röster ska stärkas i familjehem och HVB-hem och genom att visa, berätta och förklara utifrån deras egna perspektiv och erfarenheter.

Jag vill veta (Brottsoffermyndigheten)

Här kan alla som är under 18 år läsa om sina rättigheter vid brott.

Maskrosbarn

Maskrosbarn är en förening som arbetar med att stödja unga som lever eller har levt i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn startades av två tjejer som själva har erfarenheter av förälder med missbruk och/eller psykisk sjukdom.

Trygga barnen

Trygga barnen finns för unga upp till 25 år som har en förälder med ett missbruk, beroende eller psykisk ohälsa. De som arbetar där vet hur det är att växa upp med föräldrar som har alkohol eller drogproblem eller som mår dåligt av någon annan anledning.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen.

Våga berätta

Har du en hemlighet som gör dig ledsen eller orolig? Klicka på länken ovanför för att få veta mer.

IVOs Barntelefon, 08-120 06 06

Om du känner att något fungerar dåligt i det familjehem, HVB, särskilda ungdomshem eller LSS-boende du bor på, kan du berätta det för IVO. Du kan mejla eller ringa 020-120 06 06 så får du prata med en person som kan hjälpa dig. Var noga med att ange ditt telefonnummer tydligt, så att vi kan nå dig! Vi svarar i telefonen alla vardagar mellan 8-18.​

Här på SAGA Sollentuna kan du läsa mer om barns rättigheter.