Nivå: Första linjen
- konsultation om svåra elevärenden till elevhälsoteam
- observation av elev i skola
- observation av barn i förskola
- psykologutredning av elever
- arbetar på uppdrag av skola med elever som har frånvaro
Stöd och utveckling är en avdelning inom utbildningskontoret. Hit kan förskolor, pedagogisk omsorg och skolor vända sig för att få stöd kring barn och elever i behov av särskilda insatser. Stödet kan dels handla om ekonomiska resurser (så kallat tilläggsbelopp), dels av konsultation och uppföljningar kring enskilda barn och elever. Avdelningen hanterar också myndighetsutövning i form av skolskjuts för elever i behov av stöd, förturer, dispenser samt mottagande i särskola. När det gäller myndighetsutövning kan du som vårdnadshavare vända dig direkt till stöd och utveckling. För andra typer av frågor skall du som vårdnadshavare alltid, i första hand, vända dig till ditt barns förskola, pedagogiska omsorg eller skola.
På stöd och utveckling finns bland annat:
Handläggare – som hanterar ansökningar om skolskjuts, förturer och dispenser, fullgörande av skolplikt på annat sätt samt skolpliktens upphörande.
Sakkunnig – som hanterar frågor om särskilt stöd och ansökningar om tilläggsbelopp till förskola, pedagogisk omsorg och grundskola
Sakkunnig – som ger information om och handlägger ansökningar till särskola och vissa specialplaceringar (flerfunktionsnedsättning och hörselnedsättning)
Specialpedagog – som handleder och ger konsultation till förskola och pedagogisk omsorg kring barn som på olika sätt utmanar
Specialpedagog – som handleder och ger konsultation till förskola, pedagogisk omsorg och skola med inriktning mot tal, språk och kommunikation samt läs och skrivutveckling, läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.
Verksamhetsansvarig skolsköterska – som planerar och utvecklar elevhälsans medicinska insatser, samt leder arbetet för skolsköterskorna som ingår i skolornas elevhälsoteam (enbart på kommunala skolor)
Skolläkare – som ingår i skolornas elevhälsoteam och tillsammans med skolsköterskorna svarar för medicinska insatser på olika sätt
Skolpsykologer – som fördelas på samtliga skolor i kommunen och ingår i skolornas elevhälsoteam, där de kan ge konsultation och handledning till pedagoger kring arbetet i elever i behov av stöd, samt göra observationer av elever i skolmiljön förutsatt att vårdnadshavarna gett sitt tillstånd
Skolornas elevhälsoteam leds av rektor och där ingår även skolans specialpedagog/-er och kurator, samt vid behov studie- och yrkesvägledare, som är anställda av skolorna.